Ресурсний потенціал підприємства та ефективність його використання

Содержание

Слайд 2

План Складові ресурсного потенціалу підприємства Нематеріальні ресурси та активи Амортизація нематеріальних

План
Складові ресурсного потенціалу підприємства
Нематеріальні ресурси та активи
Амортизація нематеріальних активів
Оборотні кошти

підприємства
Оцінка ефективності використання оборотних коштів
Слайд 3

Словник Ресурсний потенціал Матеріальні ресурси Основні фонди Нематеріальні ресурси Трудові ресурси

Словник
Ресурсний потенціал
Матеріальні ресурси
Основні фонди
Нематеріальні ресурси
Трудові ресурси
Фінансові ресурси
Інтелектуальна власність
Правовий захист
Патент
Свідоцтво

Слайд 4

Складові ресурсного потенціалу підприємства Складовими ресурсного потенціалу підприємства є такі види

Складові ресурсного потенціалу підприємства
Складовими ресурсного потенціалу підприємства є такі види ресурсів:

Трудові (персонал підприємства - це су­купність фізичних осіб, які перебувають з підприєм­ством як з юридичною особою у відносинах, що ре­гулюються актами законодавства про трудову діяль­ність, і утворюють трудовий колектив працівників з визначеною структурою відповідно до структури ви­робництва, форми власності її організаційного устрою конкретного підприємства)
• Фінансові (це кошти, які формуються в разі утворення підприємства і поповнюються в ре­зультаті господарської діяльності за рахунок продажу продукції, виконання робіт і надання послуг, а також шляхом залучення зовнішніх джерел фінансування)
• Матеріальні, що складаються з основних фондів (засобів) і оборотних активів (основні фонди - це засоби праці, які мають вартість і функціонують у виробництві тривалий час у своїй незмінній споживчій формі, а їхня вартість пере­носиться через конкретну працю на вартість виготовлюваної продукції частинами в міру спрацьовування. Основні фонди підприємства поділяються на ак­тивні і пасивні. Активна частина основних виробничих засобів впливає на предмет праці, переміщення його у ви­робничому процесі і здійснення контролю над ходом виробництва; пасивна частина - на створення умов для безперебійного функціонування активної части­ни засобів. Оборотні активи - це частина майна підприєм­ства, яка включає в себе матеріальні і грошові засоби, що одноразово беруть участь у виробничому процесі і повністю переносять свою вартість на готову продук­цію (роботи, послуги)
Слайд 5

• Нематеріальні (це частина потенціалу підприємства, яка дає економічну вигоду протягом

• Нематеріальні (це частина потенціалу підприємства, яка дає економічну вигоду протягом

тривалого періоду та має нематеріальну основу отри­мання доходів, до яких належать об'єкти промислової та інтелектуальної власності а також інші ресур­си нематеріального походження)
• Інформаційні (здійснювати управління підприємством, не володіючи інформацією про внутрішнє та зовнішнє становище, неможливо. Важливе значення мають характер інформації, доступ до неї, можливість розширення інформації і підвищення її ймовірності та інше)
Слайд 6

Нематеріальні ресурси та активи

Нематеріальні ресурси та активи

Слайд 7

• Ноу-хау - технологія виробництва, науково-технічні, комерційні, організаційні та управлінські знання,

• Ноу-хау - технологія виробництва, науково-технічні, комерційні, організаційні та управлінські знання,

необхідні для функціонування виробництва. На відміну від секретів виробництва ноу-хау не па­тентуються, оскільки в значній своїй частині скла­даються з певних прийомів, навичок і ін. Розповсю­дження ноу-хау здійснюється шляхом укладання лі­цензійних договорів:
• Раціоналізаторські пропозиції - технічне рішен­ня, що є новим та корисним для підприємства, та пе­редбачає зміни конструкції виробів, технології вироб­ництва та техніки або зміни складу матеріалу. Його автору видається спеціальне посвідчення заснування права на авторство та винагорода;
• Комерційні таємниці – це відомості, безпосередньо пов`язані з діяльністю підприємства, які не є державними таємницями і розголошення яких може завдати шкоди інтересам підприємства.
Нематеріальні активи - це права на ко­ристування нематеріальними ресурсами. Власники об'єкт ія промислової власності отримують виключне право на їхнє використання за допомогою патентів.
Слайд 8

Амортизація нематеріальних активів Амортизація нематеріальних активів нараховується протягом строку їх корисного

Амортизація нематеріальних активів
Амортизація нематеріальних активів нараховується протягом строку їх корисного використання,

але не більше 20 років . Кожне підприємство самостійно визначає цей строк, враховуючи при цьому моральний знос нематеріальних активів, правові обмеження щодо тривалості використання, а також можуть братися до уваги строки корисного використання подібних нематеріальних активівОсобливістю визначення вартості нематеріального активу, яка амортизується, є те, що ліквідаційна вартість, як правило, не передбачається.
Отже, вартість, що амортизується по даному ресурсу, дорівнює первісній або переоціненій вартості. Підприємства, згідно з П(С) БО 8, самостійно вибирають метод нарахування амортизації на нематеріальні активи, враховуючи при цьому динаміку одержання економічної вигоди по роках строку їх корисного використання. В разі, коли неможливо передбачити таку динаміку, використовується прямолінійний метод.
Слайд 9

В кінці кожного звітного року підприємства можуть переглядати термін корисного використання

В кінці кожного звітного року підприємства можуть переглядати термін корисного використання

нематеріального активу, а також метод нарахування амортизаційних відрахувань, але така дія можлива в тому разі, коли передбачається зміна вказаного терміну або зміна обставин отримання майбутньої економічної вигоди. Умови, за яких починається і припиняється нарахування амортизацій на нематеріальні ресурси, ідентичні тим, що притаманні для основних засобів. Важливо також пам’ятати, що в процесі використання нематеріального активу можливе зменшення його корисності. В цьому випадку втрати від такого зменшення включаються до складу витрат звітного року з одночасним збіль­шенням у балансі суми зносу такого нематеріального активу.
Слайд 10

Оборотні кошти підприємства

Оборотні кошти підприємства