IMF, Dünya Bankası

Содержание

Слайд 2

1. Dünya Savaşı Sonrası Dünya Ekonomisi Birinci Dünya Savaşı’ndan önce sanayileşme

1. Dünya Savaşı Sonrası Dünya Ekonomisi

Birinci Dünya Savaşı’ndan önce sanayileşme ve

uluslararası ödemeler, sabit döviz kuru sistemini oluşturan Altın Para Standardı’nın sağladığı ortamda gerçekleşmiştir.
Слайд 3

1. Dünya Savaşı Sonrası Dünya Ekonomisi Ancak Savaşın ekonomilerde yarattığı yıkım,

1. Dünya Savaşı Sonrası Dünya Ekonomisi

Ancak Savaşın ekonomilerde yarattığı yıkım, dış

ticarette korumacı önlemlerin artması, Almanya’nın Savaşı kazanacağı beklentisiyle aşırı borçlanması sonucunda yaşadığı hiperenflasyon ve nihayetinde 1929 yılında yaşa- nan Büyük Buhran altın standardının yıkılmasına sebep olmuştur. Bu dönemde ülkelerin ulusal eko- nomilerini korumak için izledikleri politikalar ye- ni-merkantilizm veya komşudan dilenme politikası (beggar thy neighbor) olarak adlandırılmıştır.
Слайд 4

Komşudan Dilenme Politikası Komşudan dilenme politikası ülkelerin kendi üretim ve istihdam

Komşudan Dilenme Politikası

Komşudan dilenme politikası ülkelerin kendi üretim ve istihdam seviyesini

koru- mak veya artırmak için ithalatı kısıtlayıcı önlemler ve devalüasyon uygulamalarıyla yurtiçi talebi ithal mallardan yurtiçinde üretilen mallara doğru kaydırmaya çalış- malarıdır. Diğer yandan da devalüasyon aracılığıyla ihracat teşvik edilir. Ancak ülke açısından dış dengeyi sağlamaya yardımcı olan bu politikalar ticaret ortağı olan ülke- lerde tam tersi etki yaratacak, dış ticaret açı- ğının ve işsizliğin artmasına yol açacaktır.
Слайд 5

Devalüasyon Bu dönemde sıkça başvurulan yöntemlerden birisi de ulusal paranın değerini

Devalüasyon

Bu dönemde sıkça başvurulan yöntemlerden birisi de ulusal paranın değerini düşürerek

(devalüasyon) ithalatı pahalı hâle getirmek olmuştur. Serbest ticaretin kısıtlanması, sanayileşmiş ülkelerin dış piyasalara ürettiklerini satabilmelerini engellemiş, bu durum Buhranın etkilerinin daha uzun sürmesine neden olmuştur. Uluslararası ödemeler sisteminde belirsizlik yaratan bu uygulamalar karşısında 1936 yılında ABD, İn- giltere ve Fransa Üçlü Anlaşma’yla ulusal paraları- nın değerini değiştirmeme konusunda uzlaşmışlar- dır. Bu girişim, Birinci Dünya Savaşı sonrasında ilk kez küresel ekonomiye istikrar kazandırma arayışı olarak kabul edilebilir.
Слайд 6

Serbest Ticaretin Kısıtlanmasının Etkileri Serbest ticaretin kısıtlanması, sanayileşmiş ülkelerin dış piyasalara

Serbest Ticaretin Kısıtlanmasının Etkileri

Serbest ticaretin kısıtlanması, sanayileşmiş ülkelerin dış piyasalara ürettiklerini

satabilmelerini engellemiş, bu durum Buhranın etkilerinin daha uzun sürmesine neden olmuştur.
Uluslararası ödemeler sisteminde belirsizlik yaratan bu uygulamalar karşısında 1936 yılında ABD, İngiltere ve Fransa Üçlü Anlaşma’yla ulusal paraları- nın değerini değiştirmeme konusunda uzlaşmışlardır. Bu girişim, Birinci Dünya Savaşı sonrasında ilk kez küresel ekonomiye istikrar kazandırma arayışı olarak kabul edilebilir.
Слайд 7

Bretton Woods Konferansı İkinci Dünya Savaşı devam ederken dünya ekonomisinin yeni

Bretton Woods Konferansı

İkinci Dünya Savaşı devam ederken dünya ekonomisinin yeni süper

gücü ABD öncü- lüğünde 1944 yılında New Hampshire eyaletinin bir bölgesi olan Bretton Woods’ta 44 ülkenin katılımıyla Birleşmiş Milletler Para ve Finans Konferansı gerçekleştirilmiştir.
Konferansta İkinci Dünya Savaşı sonrasında Almanya ve Japonya’nın yenileceği beklentisi üzerine gelişmiş sanayileşmiş ülkelerin çıkarlarıyla örtüşmeyen ekonomik çatışmaları engelleme yöntemleri, dış ticaretin serbestleştirilmesi ve ülkeler arasında ödemelerin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlayacak istikrarlı bir uluslararası parasal sistemin kurulması konuları tartışılmıştır.
Слайд 8

Bretton Woods İkizleri Konferansın sonucunda kabul edilen Bretton Woods Anlaşması ile

Bretton Woods İkizleri

Konferansın sonucunda kabul edilen Bretton Woods Anlaşması ile 22

Temmuz 1944 tarihinde kapitalizmin yaşadığı krizi aşmak ve yeni bir uluslararası ekonomik düzen kurmak amacıyla iki ulusla- rarası örgüt kurulmuştur. Bretton Woods ikizleri olarak anılan bu örgütler Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası olarak da tanınan Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD)’dır.
Слайд 9

II. Dünya Savaşı Ekonomik Düzen ABD ekonomik gücünü kabul ettirmiş, sistemin

II. Dünya Savaşı Ekonomik Düzen

ABD ekonomik gücünü kabul ettirmiş,
sistemin merkezinde

değeri altına bağlı olan Amerikan doları rezerv para olarak yer almış,
diğer ülkelerin de ulusal paralarının değerini dolara bağlamalarıyla yeniden sabit döviz kuru rejimi kurulmaya çalışılmıştır.
Слайд 10

GATT, OECD Sistemin üçüncü ayağını ise ülkeler arasında ticareti düzenleyen, serbestleşmesini

GATT, OECD

Sistemin üçüncü ayağını ise ülkeler arasında ticareti düzenleyen, serbestleşmesini sağlayan

Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması (GATT) oluşturmaktadır. 1947 yılında başlayan bu oluşum 1995 yılında yerini Dünya Ticaret Örgütü (WTO)’ne bırakmıştır. İkinci Dünya Savaşı sonrasında batı Avrupa kapita- lizminin yeniden inşasında önemli rol oynayan diğer bir örgüt ise günümüzdeki adıyla Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) olmuştur.
Слайд 11

IMF (Uluslararası Para Fonu) İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kurulacak, uluslararası ekonomik

IMF (Uluslararası Para Fonu)

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kurulacak, uluslararası ekonomik sistemin

temelini oluşturan Bretton Woods Anlaşması’nın 22 Temmuz 1944 tarihinde imzalanmasının ardından 27 Aralık 1945 tarihinde Uluslararası Para Fonu faaliyetlerine başlamıştır.
Gerçekleştirdiği ilk mali yardımda 1947 yılında Fransa’ya 25 milyon
dolar kredi sağlamıştır.
Başlangıçta 29 ülkeyle yola çıkan IMF’in bünyesinde Doğu Bloğu ülkeleri yer almamıştır.
Türkiye de 11 Mart 1947 tarihinde IMF’ye katılmıştır. Siyasi alanda başlayan Soğuk Savaş ekonomik alanda da devam etmiştir. Dünya ekonomisinde adeta iki kutup arasında da ekonomik yarış sürmüştür. IMF üyelerinin sayısı 1950’lerin sonlarında ve 1960’lı yıllarda birçok Afrika ülkesinin bağımsızlıklarını kazanmasıyla artmış ancak Sovyet etki alanındaki birçok ülke Örgüte katılmamıştır.
Слайд 12

1960’lı yılların sonuna kadar güçlü IMF Bretton Woods Sistemini’nin sacayaklarından birisi

1960’lı yılların sonuna kadar güçlü IMF

Bretton Woods Sistemini’nin sacayaklarından birisi olan

IMF, görevlerini 1960’lı yılların sonuna kadar yürütebilmiştir. Örgüt’ün kurulduğu dönemde uluslararası ödemelerde ABD doları rezerv para olarak kullanılmak- taydı.
Nispeten istikrarlı olan bu sabit döviz kuru sisteminde başta ABD olmak üzere batı kapitalizminin lider ülkeleri üretim güçlerini yeniden artırmışlardır.
Слайд 13

Triffin Paradoksu Belçikalı iktisatçı Robert Triffin, 1960 yılında Bretton Woods sisteminin

Triffin Paradoksu

Belçikalı iktisatçı Robert Triffin, 1960 yılında Bretton Woods sisteminin sonunda

gelip bir açmaza dayanacağını ileri sürdü. O yıllarda ABD Dolarının karşılığında altın vardı. Bretton Woods sistemi, basılan her 35 Dolar karşılığında ABD Hazine kasalarına 1 Ons altın konulmasını öngörüyordu. Doların, altın karşılığı basılmaya devam etmesi, altın karşılığı basılmayan diğer paralar karşısında tercih edilme üstünlüğü sağlıyor ve Dolar rezerv para konumuna giriyordu. Rezerv para konumunda olduğu için Dolara, ABD içinden olduğu kadar dış dünyadan da talep vardı. Triffin’e göre cari açık veren ABD, bu açığı kapatmak için Dolar basıp dünyaya dağıtmaya devam ettikçe insanlar, ABD hazine kasalarındaki altının bu kadar Doların karşılığını vermeye yetmeyeceğini düşünecek ve Dolara güven azalacaktı. Cari açığı kapatmak üzere Dolar basmakla Dolara güven sağlamak arasında oluşan çelişki Triffin Çelişkisi (Paradoksu) adıyla anılır oldu.
Слайд 14

ABD Ekonomisinde Bozulma Ancak 1963’te başlayan Vietnam Savaşı ve ABD’nin soğuk

ABD Ekonomisinde Bozulma

Ancak 1963’te başlayan Vietnam Savaşı ve ABD’nin soğuk savaş

harcamaları ekonomik dengelerinin bozulmasına yol açmıştır. Değeri belirli bir miktarda altına bağlı olan ABD dolarına güvenin azalması ve 1971 yılında doların altınla olan bağlantısının kesilmesiyle sistem fiilen çökmüştür.
Слайд 15

Uluslararası bir Rezerv Para Oluşturma Gerekliliği Uluslararası rezerv para olan dolara

Uluslararası bir Rezerv Para Oluşturma Gerekliliği

Uluslararası rezerv para olan dolara

olan güvenin ortadan kalkması ve dünya ekonomisinde altın arzının artırılamaması nedeniyle ortaya çıkan uluslararası para krizinin aşılabilmesi amacıyla ülkelerin resmi rezervlerindeki dolarları ve altını destekleyecek uluslararası bir rezerv para yaratılması fikri hayata geçirilmiştir. IMF Guvernörler Konseyi’nin 1967 yılında aldığı kararla Özel Çekme Hakları (Special Drawing Rights – SDR) sistemi yürürlüğe girmiştir.
Слайд 16

Özel Çekme Hakları (SDR) Doların altınla olan bağlantısının kesilmesinin ardından uluslararası

Özel Çekme Hakları (SDR)

Doların altınla olan bağlantısının kesilmesinin ardından uluslararası

ödemelerin gerçekleşebilmesi için IMF üyesi ülkelerin paralarının değerini belirleyebilecekleri bir referans oluşturmak amaçlanmıştır. Başlan- gıçta 1 SDR’nin değeri belirli miktarda altın ile tanımlanırken Bretton Woods Sistemi çöküp önemli para birimlerinin dalgalı kur uygulamasına geçmesiyle SDR’nin değeri bir para sepetine bağlanmıştır. Günümüzde SDR’nin değeri euro, Japon yeni, İngiliz sterlini, ABD doları ve en son olarak Ekim 2016’dan itibaren Çin renminbisinden oluşan döviz sepetine bağlı olarak belirlenmektedir.
Слайд 17

Özel Çekme Hakları (SDR) IMF’ye üye olan her ülke SDR hesabına

Özel Çekme Hakları (SDR)

IMF’ye üye olan her ülke SDR hesabına

da katılır. Böylece IMF üyesi ülkeler arasında SDR aracılığıyla ödemeler gerçekleştirilir. IMF’in yarattığı SDR’ler her üyenin IMF sermayesine katkısı oranında (kota) üye- lere dağıtılır. Böylece SDR ülkenin uluslararası rezervlerinin güçlenmesini sağlar. Bu nedenle SDR kaydî bir paradan çok alacak hakkı olarak tanımlanmaktadır. Karşılıklı ödemelerde SDR kotası yetmeyen ülke belirli bir faiz ödemekte, tersi durumda kendisine tahsis edilen kotadan daha fazla SDR bulunduranlar da faiz geliri elde etmektedir.
Слайд 18

OPEC Petrol Krizi IMF 1973’teki petrol kriziyle bir şokla daha karşılaşmıştır.

OPEC Petrol Krizi

IMF 1973’teki petrol kriziyle bir şokla daha karşılaşmıştır. Petrol

fiyatla- rındaki ani yükseliş, birçok gelişmekte olan ülkenin dış ödeme güçlüğü yaşamasına neden olmuştur. Bu ortamda IMF ödeme güçlüğü çeken ülkelere yar- dım etme temel görevini yerine getirememiştir. Üs- telik bu ülkelerin gelişmiş ekonomilerden sağladığı dış borçları geri ödeyememesi durumu, gelişmiş ül- kelerde krizin etkilerinin daha da artmasına neden olmuştur. Diğer taraftan dış ödeme güçlüğü çeken ülkelerin ulusal paralarının değerini değiştirmeleri ve döviz giderlerini kısmak için ithalatı kısıtlamaları sonucunda sanayileşmiş ülkeler ürünlerini bu pazarlara satamamışlar, üretim krizine sürüklenmişlerdir.
Слайд 19

1980’ler: Yeni Küreselleşme 1970’lerden sonra dünya ekonomisinde başla- yan yeni küreselleşme

1980’ler: Yeni Küreselleşme

1970’lerden sonra dünya ekonomisinde başla- yan yeni küreselleşme

döneminde IMF’in de yeni görevleri olmuştur. Liderliğini ABD’nin yaptığı kapitalizminin gelişmiş-sanayileşmiş ülkelerinin büyüme hızlarında ciddi düşüşler yaşanması, sermayenin ulusal ekonomi sınırını aşmasını, daha yüksek kâr getirecek yeni yatırımları gerçekleştirmesini gerekli kılmaktaydı.
Слайд 20

Washington Konsensüsü Gelişmekte olan ülkelerde 1980’lerin başlarında dış borç krizinin başlamasıyla

Washington Konsensüsü

Gelişmekte olan ülkelerde 1980’lerin başlarında dış borç krizinin başlamasıyla birlikte,

bu borcun yönetimi ve gelişmekte olan ülkelerin izleyecekleri piyasa öncülüğündeki kalkınma stratejilerine yönelik Uluslararası Para Fonu, Dünya Bankası ve ABD Hazine Bakanlığı arasında bir politika reçetesi benimsenmiştir. Özel- likle Latin Amerika ülkelerine yönelik bu politika önerisi paketi daha sonra gelişmekte olan ülkele- rin tamamını kapsamıştır. Washington Konsensüsü olarak da anılan neoliberal ekonomi politikaları krizden çıkmak için izlenmesi gereken politikaların ana hatlarını belirlemektedir.
Слайд 21

Washington Konsensüsü Mali disiplin Kamu Harcamaların azaltılması (Keynesyan sistemden geri dönüş)

Washington Konsensüsü

Mali disiplin
Kamu Harcamaların azaltılması (Keynesyan sistemden geri dönüş)
Özelleştirme
Serbest dış ticaret
Serbest

sermaye hareketleri
Dalgalı kur
Devlet kontrollerinin kaldırılması
Слайд 22

Washington Konsensüsü’nün Uygulanması Bu yeni dönemde IMF, Dünya Bankası ve GATT’ın

Washington Konsensüsü’nün Uygulanması

Bu yeni dönemde IMF, Dünya Bankası ve GATT’ın temel

görevleri yapısal uyum programı adı verilen Washington Konsensü ile belirlenen il- kelerin uygulanması olmuştur (Williamson, 2009). Geniş anlamda Washington Konsensüsü’nün yansıdığı standart politika tavsiyesi paketleri, IMF ve Dünya Bankası’nın vermiş olduğu mali yardımların adeta koşulu haline gelmiştir.
Слайд 23

Washington Konsensüsü’nün Uygulanması 1989 yılında Berlin duvarının yıkılışı ve 1991 yılında

Washington Konsensüsü’nün Uygulanması

1989 yılında Berlin duvarının yıkılışı ve 1991 yılında Sovyet-

ler Birliği’nin dağılmasıyla IMF küresel bir örgüt haline gelmiştir. Yeni görevleri arasına eski Doğu Bloğu ülkelerinin kapitalizme geçiş sürecini yönetmek/yönlendirmek de girmiştir.
IMF 90’lı yıllar boyunca bu ülkelere politika danışmanlığı, teknik yardım ve finansal destek sağlamıştır.
Bu süreç geçiş ekonomilerinin 2004 yılında AB üyeliğini elde etmeleriyle başarıya ulaşmıştır.
Слайд 24

1990’lı yıllar: sermaye hareketlerinin hızlanması Sovyet Bloğu’nun çökmesinin ardından küresel kapitalizm

1990’lı yıllar: sermaye hareketlerinin hızlanması

Sovyet Bloğu’nun çökmesinin ardından küresel kapitalizm zaferini

ilan etmiş ve dünya ekonomisinde sermaye hareketleri hız kazanmaya başlamıştır.
Küresel sermaye hareketlerinin sermayenin kıt olduğu ülkelere doğru gerçekleşeceği, böylece özellikle gelişmekte olan ülkelerde ucuzlayan sermaye maliyeti ve genişleyen kredi hacmi sayesinde sabit sermaye yatırım harcamalarını artıracağı ve ekonomik büyüme hızlarının yükseleceği beklentisine rağmen 90’lı yıllar bir çok gelişmekte olan ülkenin krize sürüklenmesine sahne olmuştur.
Слайд 25

1990’lı yıllar: Kriz Yılları Dünya ekonomisindeki finansal serbestleşmenin yarattığı tahribatın en

1990’lı yıllar: Kriz Yılları

Dünya ekonomisindeki finansal serbestleşmenin yarattığı tahribatın en

güçlü olduğu dönemlerden birisi 1997 Asya Finansal Krizi olmuştur.
Finansal krizden etkilenen hemen hemen her ülke, hem mali yardım hem de ekonomi politikaları reformu konusunda IMF’den destek istemiştir. IMF’nin desteğine başvuran ülkelere neoliberal politikalar kapsamında yapısal uyum programları adeta tek çözüm reçetesi olarak sunulmuştur.
Слайд 26

IMF Reçetelerinin Başarısızlığı Buna rağmen 2000’li yılların başına kadar geçiş ekonomileri

IMF Reçetelerinin Başarısızlığı

Buna rağmen 2000’li yılların başına kadar geçiş ekonomileri

krizden kurtulamamış, Latin Amerika ülkelerinin çoğu, Rusya ve Türkiye sık sık finansal krizler yaşamış ve Sahra Altı Afrika ülkeleri yoksulluktan kurtulamamıştır. Finansal krizlerle başa çıkmak için izlediği politikalar IMF’nin çok yoğun eleştirilerle karşılaşmasına neden olmuştur.
Слайд 27

2000’li yıllar: Neo-liberalizmin Kalbinde Kriz Dünya ekonomisinin temel sorunları ve hacim

2000’li yıllar: Neo-liberalizmin Kalbinde Kriz

Dünya ekonomisinin temel sorunları ve hacim olarak

giderek büyüyen küresel sermaye hareketleri karşısında izlenecek politikaların belirsizliği IMF açısından 2000’li yıllarda da sürmüştür.
Nitekim IMF tarihindeki bir diğer önemli aşama 2007 yılında ABD’de mortgage kredi piyasasındaki çöküş ile başlayan ve 2008 yılında dünyaya yayılan küresel kriz olmuştur. Krizin IMF’nin sağladığı finansal serbestlik ortamında küresel sermaye akımlarındaki büyük dengesizliklerin sonucunda ortaya çıkması bu Örgütün yine tartışılmasına, yapısında ve yönetiminde reform taleplerine neden olmuştur.
Слайд 28

IMF’nin Temel Amacı IMF’nin temel amacı, uluslararası parasal ve fi- nansal

IMF’nin Temel Amacı

IMF’nin temel amacı, uluslararası parasal ve fi- nansal sistemin

istikrarını sağlamaktır. Dolayısıyla uluslararası finansal sistemi etkileyecek krizlerin etkilerini azaltabilmek için üye ülkeler ile birlikte çalışır, onlara yardımcı olur.
Слайд 29

IMF’nin Amaçları Paranın küresel yönetişimini sağlamak ve bu alanda iş birliğini

IMF’nin Amaçları

Paranın küresel yönetişimini sağlamak ve bu alanda iş birliğini güçlendirmek,
Döviz

kuru istikrarını sağlamak,
Uluslararası ticaretin dengeli büyümesini ve yaygınlaşmasını kolaylaştırmak,
Çok taraflı ödemeler sistemi kurmak ve devamını sağlamak
Ödemeler dengesi sorunları yaşayan ülkelere bu sorunları aşmaları için yöntemler sunma (Teknik yardım) ve kaynak sağlama (lender of last resort)
Слайд 30

IMF Madde IV: Gözetim Altında Tutma IMF, ekonomik istikrar ve küresel

IMF Madde IV: Gözetim Altında Tutma

IMF, ekonomik istikrar ve küresel büyümenin

sağlanması için üye ülkelerin sağlam ekonomik ve mali politikaları izlemesini teşvik eder.
Bu nedenle, küresel, bölgesel ve ulusal ekonomik gelişmeleri düzenli olarak gözetler. Aynı zamanda, tek tek ül- kelerin politikalarının diğer ekonomiler üzerindeki etkisini de değerlendirmektedir.
Gözetim görevine bağlı olarak IMF her üye ülkenin ekonomik durumunun derinlemesine değerlendirildiği raporlar yayınlar.
Слайд 31

IMF Madde IV: Gözetim Altında Tutma IMF üye ülkelerin ekonomi yönetimlerine

IMF Madde IV: Gözetim Altında Tutma

IMF üye ülkelerin ekonomi yönetimlerine yol

gösterici olmak ve uluslararası finansal sistem üzerindeki gözetim görevini yerine getirmek amacıyla her bir üye ülkenin ekonomik gelişmelerine ilişkin olarak (genellikle yılda bir kez) ayrıntılı gözden geçirme (konsültasyon) çalışmalarında bulunmaktadır.
Söz konusu çalışmalar IMF Kuruluş Anlaşması’nın 4’ncü maddesi kapsamında gerçek- leştirildiği için IV. Madde Görüşmeleri olarak da adlandırılmaktadır. Eğer bir üye Fon’dan kaynak kullanmışsa görüşmelerin sayısı artabilir.
Слайд 32

Mali Yardım IMF kredileri, üye ülkelerin ödemeler dengesi sorunlarının çözümüne yardımcı

Mali Yardım

IMF kredileri, üye ülkelerin ödemeler dengesi sorunlarının çözümüne yardımcı olmak

ve ekonomilerin istikrara ve sürdürülebilir bir ekonomik büyüme seviyesine kavuşabilmesi amacıyla verilir. Burada amaç ülkenin uluslararası ödemelerini düzenli bir şekilde gerçekleştirebilmesidir.
Слайд 33

Mali Yardım IMF, mali yardım talep eden ülke ile uygulanacak ekonomi

Mali Yardım

IMF, mali yardım talep eden ülke ile uygulanacak ekonomi politikalarını

görüşür ve bazı hedefler belirler. Fon’dan kaynak talep eden ülke, ödünç süresi içinde izleyeceği ekonomi po- litikasının içeriğini ve alacağı istikrar önlemlerini açıklayan bir niyet mektubunu IMF İcra Direktörleri Kurulu’na sunar.
Слайд 34

Mali Yardım Niyet mektubu IMF tarafın- dan uygun görüldükten sonra ülkeye

Mali Yardım

Niyet mektubu IMF tarafın- dan uygun görüldükten sonra ülkeye verilecek

kredi dilimleri bir takvime bağlanır. Dilimlerin sırayla serbest bırakılması, ülkenin belirlenen ekonomi politikalarını uygulamasıyla mümkün olur.
Слайд 35

Ana Kredi İmkanları Destekleme (Stand-By) Düzenlemeleri (SBA): Stand-by düzenlemeleri ile üye

Ana Kredi İmkanları

Destekleme (Stand-By) Düzenlemeleri (SBA):
Stand-by düzenlemeleri ile üye

ülkeye, kısa vadeli ödemeler dengesi sorunlarını aşabil- mesi için, 36 ayı aşmayacak şekilde genel- likle 12-24 aylık süre zarfında, ülkelerin ko- tasıyla ilişkilendirilen belli bir miktara kadar kaynak kullanabilme imkânı sağlanmakta- dır. Stand-by düzenlemeleri gelişmekte olan ülkeler için temel kredi aracıdır.
Слайд 36

Ana Kredi İmkanları Esnek Kredi Hattı (FCL): Güçlü ve istikrarlı ekonomi

Ana Kredi İmkanları

Esnek Kredi Hattı (FCL): Güçlü ve istikrarlı ekonomi

politikalarına sahip ülkelerin her- hangi bir koşul aranmadan yeterli miktarda Fon kaynağına hızlı bir şekilde erişim sağ- laması ve temel olarak krizlerin önlenmesi amacıyla uygulamaya konulmuştur.
Слайд 37

Ana Kredi İmkanları İhtiyati Likidite Hattı (PLL): Güçlü ve is- tikrarlı

Ana Kredi İmkanları

İhtiyati Likidite Hattı (PLL): Güçlü ve is- tikrarlı

ekonomi politikalar sahip, ancak bölgesel veya küresel ekonomik ve finansal krizlerden etkilenen, fiili veya potansiyel ödemeler dengesi ihtiyacı bulunan ve Esnek Kredi Hattı İmkânı için uygunluk kriterini yerine getiremeyen ülkelerin yararlanması için oluşturulmuş bir imkândır.
Слайд 38

Ana Kredi İmkanları Uzatılmış Fon Kolaylığı(EFF):Temelekono- mik reformlar gerektiren orta ve

Ana Kredi İmkanları

Uzatılmış Fon Kolaylığı(EFF):Temelekono- mik reformlar gerektiren orta ve

uzun vadeli ödemeler dengesi sorunları yaşayan ülkeler için geliştirilmiştir. Bu nedenle düzenleme- nin süresi Stand-by düzenlemesinden daha fazla olup, 3 ila 4 yıl olabilmektedir.
Слайд 39

Ana Kredi İmkanları Hızlı Finansman Aracı (RFI): Dünya eko- nomisinde mal

Ana Kredi İmkanları

Hızlı Finansman Aracı (RFI): Dünya eko- nomisinde mal

fiyatlarındaki dalgalanmalar ve doğal felâketler gibi dış şoklara maruz kalan ya da çatışma sonrası gibi kırılgan durumlarda bulunan IMF üyesi tüm ülkelerin acil ödemeler dengesi ihtiyaçlarını karşılama amacıyla kullanılır.
Слайд 40

Teknik Yardım IMF, amaçlarına ulaşmak için kullandığı üçüncü araç olan kapasite

Teknik Yardım

IMF, amaçlarına ulaşmak için kullandığı üçüncü araç olan kapasite geliştirme

aracı ise IMF’nin üyelerine etkin ekonomi politikaları uygulayabilmeleri için teknik destek ve eğitim yardımları sunmasıdır.
Teknik yardım, maliye politikası, para ve kur po- litikaları, bankacılık ve finansal sisteminin gözeti- mi ve düzenlemesi ve istatistik dahil olmak üzere çeşitli alanlarda sunulmaktadır.
Слайд 41

IMF’nin yapısı IMF, Birleşmiş Milletler’in uzmanlık kuruluşla- rından birisidir. Buna karşılık

IMF’nin yapısı

IMF, Birleşmiş Milletler’in uzmanlık kuruluşla- rından birisidir. Buna karşılık idari

ve mali açıdan bağımsız bir örgüt olarak faaliyet göstermektedir.
IMF bir fon olduğu için her üye bu fona katkıda bulunur. Bu da Fon’un sermayesini oluşturur. Üyelerin serma- yeye katılım paylarına kota adı verilir.
Слайд 42

Kota Üye ülkelerin IMF’in yönetiminde temsil düzeyi ve Fon kaynaklarından yararlanabilecekleri

Kota

Üye ülkelerin IMF’in yönetiminde temsil düzeyi ve Fon kaynaklarından yararlanabilecekleri miktar

sahip olunan kotaya bağlıdır.
Üyelerin Fon sermayesine katkıları, ulusal gelirleri, dış ticaret hacimleri, döviz rezervleri, ihracat çeşitliliği ile dış ödemeleri göz önünde bulundurularak belirlenir.
Bir ülke IMF’e üye olduğunda kotasının dörtte birini konvertibl döviz ile (ABD doları, euro, yen, sterlin, renminbi veya SDR) geri kalanını ise ulusal parasıyla öder.
Слайд 43

Ağırlıklı Oy Sistemi IMF ağırlıklı oy yöntemini kullanır. Her üye ülkenin

Ağırlıklı Oy Sistemi

IMF ağırlıklı oy yöntemini kullanır. Her üye ülkenin sabit

oyunun yanında, Fon sermayesine katkısı ölçüsünde (kotası) değişken oyu bulunmaktadır. Bir ülkenin kotası ne kadar fazla ise karar alma sürecinde ağırlığı da o ölçüde fazla olmaktadır.
Слайд 44

IMF: Reformlar Dünya ekonomisindeki gelişmelere paralel olarak IMF’nin yapısında ve yönetiminde

IMF: Reformlar

Dünya ekonomisindeki gelişmelere paralel olarak IMF’nin yapısında ve yönetiminde de

değişiklikler yapılması amacıyla özellikle gelişmekte olan ülkele- rin Fon’da yeterince temsil edilmediği eleştirilerine karşılık 2006 yılında IMF içinde reform çalışmaları başlatılmıştır. Bu kapsamda daha dengeli bir kota da- ğılımının gerçekleştirildiği Reform Paketi IMF Gu- vernörler Kurulu tarafından 15 Aralık 2010 tarihinde kabul edilmiş ve 26 Ocak 2016 tarihinde yürürlüğe girmiştir.