Облік фінансових інвестицій у спільну діяльність

Содержание

Слайд 2

Спільна діяльність згідно з П(С)БО 12 - це діяльність зі створенням

Спільна діяльність згідно з П(С)БО 12 - це діяльність зі створенням

або без створення юридичної особи, яка є об’єктом спільного контролю двох або більше сторін відповідно до укладеної письмової угоди між ними.
Слайд 3

Спільна діяльність Зі створенням юридичної особи ( облік ведеться за методом

Спільна діяльність

Зі створенням юридичної особи
( облік ведеться за методом

участі в капіталі,крім випадків, зазначених у п.22 П(с)БО 12)

Без створення юридичної особи
(відображають фінансові інвестиції у спільну діяльність за справедливою вартістю або собівартістю з врахуванням зменшення корисності, якщо справедливу вартість визначити неможливо )

Слайд 4

Ведення спільної діяльності зі створенням юридичної особи Облік спільної діяльності зі

Ведення спільної діяльності зі створенням юридичної особи

Облік спільної діяльності зі створенням

окремої юридичної особи ведеться за правилами обліку окремої господарської одиниці з використанням методу участі в капіталі. Функції контролю за організіцією діяльності та веденням обліку покладаються на контрольного учасника. Контрольний учасник - це один з учасників спільної діяльності зі створенням юридичної особи (спільного підприємства), який здійснює контроль за її діяльністю (П(с)БО12). Контрольний учасник веде облік своїх фінансових вкладень, а також одержаних доходів від них за методом участі в капіталі.
Слайд 5

Ведення спільної діяльності без створення юридичної особи У разі провадження спільної

Ведення спільної діяльності без створення юридичної особи

У разі провадження спільної діяльності

без створення юридичної особи активи, що передані учасниками для спільного використання, як фінансові інвестиції не визнаються, а лише відображаються окремо у складі відповідних статей власних активів кожного з учасників. Аналогічно відображаються також зобов'язання, взяті учасниками для здійснення спільної діяльності. Кожний учасник спільної діяльності без створення юридичної особи відображає на окремих рахунках аналітичного обліку і у фінансовій звітності: 1) активи, задіяні у спільній діяльності, які він контролює або свою частку у спільно контрольованих активах, яка відображається у складі відповідних активів; 2) зобов’язання, які він узяв для провадження цієї діяльності; 3) свою частку в будь-яких зобов’язаннях, взятих разом з іншими учасниками; 4) дохід або витрати, набуті в процесі спільної діяльності.
Слайд 6

Ведення спільної діяльності без створення юридичної особи Для ведення справ щодо

Ведення спільної діяльності без створення юридичної особи

Для ведення справ щодо спільної

діяльності без створення юридичної особи і зокрема організіції їїобліку визначається оператор спільної діяльності- один з учасниців, якому згідно з договором доручено вести облік та інші справи.Оператор спільної діяльності без створення юр. особи складає окремий баланс за формою 1, у якому відоюражає спільно контрольовані активи, зобов’язання, результати діяльності.
Розрахунки за операціями, пов’язаними із здійсненням спільної діяльності без створення юридичної особи, відображаються на субрахунку 377 “Розрахунки з іншими дебіторами”.
На цьому субрахунку учасники спільної діяльності відображають:
1)операції з перерахування й одержання грошових коштів;
2) нарахування заробітної плати;
3) нарахування амортизації та інших доходів, витрат;
4) визначення фінансових результатів.
Слайд 7

Приклад: Фірма “Добробут” є одним з учасників спільного п/п (СП),яке має

Приклад:
Фірма “Добробут” є одним з учасників спільного п/п (СП),яке має повний

юридичний статус. Внесок фірми “Добробут” в СП оцінено у 300 000 грн., що складає 33% загальної суми вкладень. За підсумком роботи за рік чистий прибуток СП становив 180 тис. грн., з якого 40 % спрямовано на виплату дивідендів.
Слайд 8

Облік інвестицій у спільу діяльність з контрольного участника

Облік інвестицій у спільу діяльність з контрольного участника