Географія світового транспорту. Зовнішньоекономічні зв’язки

Содержание

Слайд 2

1. Загальна характеристика географії світового транспорту Транспорт — одна з найважливіших

1. Загальна характеристика географії світового транспорту

Транспорт — одна з найважливіших

галузей господарст­ва, яка забезпечує зв'язки між виробниками й споживачами, становить мате­ріальну основу географічного поділу праці. Залежно від рівня розвитку різ­них видів транспорту виділяють чотири основні типи транспортних систем. Перших два типи — північноамериканський (США, Канада, Австралія) і західноєвропейський — характерні для високорозвинутих країн.
Слайд 3

Тут пропорційно розвинуті всі види транспорту, але в першому в пасажирських

Тут пропорційно розвинуті всі види транспорту, але в першому в

пасажирських переве­зеннях переважають повітряний і автомобільний, а в другому переважає залі­зничний, у вантажних — автомобільний транспорт. Країни, де переважає за­лізничний транспорт, — Індія, Пакистан, Алжир, Туніс, Марокко, Замбія, Уругвай, Аргентина тощо відносять до третього типу. До четвертого зараховують країни, в яких переважає автомобільний транспорт (Афганістан, Ємен, Ефіопія, Саудівська Аравія та ін.) або річковий (Судан, Конго, Парагвай тощо).
Табл. 1. Протяжність залізничних та автомобільних шляхів (включаючи дороги без твердого покриття)
Слайд 4

Густота транспортної мережі в розвинутих країнах 50 км/100км2, у країнах, що

Густота транспортної мережі в розвинутих країнах 50 км/100км2, у країнах,

що розвиваються,— близько 9 км/100 км2. Основний вид сухопутного транспорту — залізничний, але роль його в епоху НТР дедалі знижується. Загальна протяжність залізничних шляхів становить И 80 тис. км, якими провозиться 5 млрд. т вантажів. За протяжніс­тю залізниць на першому місці стоять США, за густотою заліз­ничної мережі — Бельгія та ФРН. Рівень електрифікації залізниць у країнах світу різний. Так, у Швейцарії залізниці електрифіко­вані майже повністю, в Італії — на половину, у Франції, Бельгії, Іспанії, Ро­сії — на третину. Створюються швидкісні лінії в Японії, Франції, ФРН, Італії, Великобританії, США, де швидкість поїздів доведена до 160-200 км/год і бі­льше Залізницями перевозять головним чином масові вантажі (зерно, вугілля, сталь, залізну руду тощо).
Слайд 5

На автошляхи припадає 2/3 загальної протяжності світових шляхів спо­лучення. Світовий автопарк

На автошляхи припадає 2/3 загальної протяжності світових шляхів спо­лучення. Світовий

автопарк на початку XXI ст. налічує 141,7 млн вантажних машин та 462,1 млн легкових машин та автобусів, з них 3/4 припадає на краї­ни Західної Європи та Північної Америки. У світовому пасажирообігу частка автотранспорту становить 4/5. Найвищого рівня розвитку цей вид транспо­рту набув у розвинутих країнах (США, Франція, ФРН, Великобританія та ін.). Автомобільний транспорт відіграє провідну роль у перевезеннях пасажирів та вантажів на короткі відстані. Збудовані окремі трансконтинентальні магіс­тралі, у тому числі від Тихого до Атлантичного океану в США та Канаді, че­рез Сахару в Африці, трансамазонська магістраль тощо.
Слайд 6

Швидкими темпами розвивається трубопровідний транспорт (основні райони — Північна Америка, Європа,

Швидкими темпами розвивається трубопровідний транспорт (основні райони — Північна Америка,

Європа, Південно-Західна Азія). Загальна протяжність магістральних нафтопроводів перевищує 440 тис. км. Через них що­року прокачується 2 млрд. т нафти й нафтопродуктів. Найкрупнішими влас­никами трубопроводів є США та Росія.
Слайд 7

Морський транспорт відіграє значну роль у світовому вантажообігу, обслуговуючи міжнародну торгівлю.

Морський транспорт відіграє значну роль у світовому вантажообігу, обслуговуючи міжнародну торгівлю.

Близько 1/2 всього тоннажу припадає на нафту та нафтопродукти. Зростає частка перевезень сухогрузами — залізної руди, вугілля, зерна, лісу. Основні судноплавні шляхи проходять через Атлантичний океан. На його узбережжі розташовані найбільші порти світу: Рот­тердам, Антверпен, Нью-Йорк, Філадельфія, Марсель, Гамбург, Лондон. Основна частина тоннажу суден належить Японії, Великобританії, Греції, Норвегії, США, Франції, Італії.
Річковий транспорт особливо велике значення має у США, Росії, Кана­ді, ФРН, Нідерландах, Китаї. Значними водними артеріями служать Міссісіпі з Міссурі, Рейн, Дунай, Парана, Меконг тощо. Провідна роль у міжконтинентальних перевезеннях пасажирів (щорічно до 800 млн) належить повітряному транспорту.
Слайд 8

2. Основні види міжнародних зовнішніх економічних зв*язків. У сучасному світі прогрес

2. Основні види міжнародних зовнішніх економічних зв*язків.

У сучасному світі прогрес

кожної країни невіддільний від її участі у світовому обміні матеріальними та духовними цінностями. Нині жодна, навіть найрозвиненіша, країна не зможе однаково ефективно виробляти весь асортимент сучасної продукції. Провідні позиції в міжнародних економічних відносинах посідають економічно розвинуті країни Заходу, частка яких становить від 2/3 до 3/4 усіх видів міжнародних зв'язків. Країни, що розвиваються, ще й досі вельми залежать від експорту сировини, палива і продовольства.
Слайд 9

Основні форми міжнародних економічних зв'язків — це міжнародна торгівля, вивіз капіталу

Основні форми міжнародних економічних зв'язків — це міжнародна торгівля, вивіз

капіталу і кредитно-фінансові відносини, науково-технічне співробітництво, міжнародне виробниче співробітництво, надання міжнародних послуг і міжнародний туризм.
Слайд 10

Міжнародна торгівля — одна з форм зовнішніх економічних зв'язків. Вона характеризується

Міжнародна торгівля — одна з форм зовнішніх економічних зв'язків. Вона

характеризується трьома головними показниками: 1) оборотом; 2) товарною структурою; 3) географічним розподілом.
У 1992 р. оборот світової торгівлі становив 7530 млрд доларів, утому числі експорт—3700, імпорт — 3830. У структурі світової торгівлі на готові вироби (машини та обладнання, хімікати тощо) припадає 75 %, а на сировинні матеріали й напівфабрикати (продовольчі й сільгосптовари, сировина, мінеральна сировина, паливо) — 25 %. Головний регіон міжнародної торгівлі — Європа. На початку 90-х років на Західну Європу припало 52,4 % світового товарообороту, на Східну Європу — 5,8 %. Друге місце у світовій торгівлі посідає Азіатсько-Тихоокеанський регіон (21,6 %). Північна Америка — на третьому місці (15,5 %).
Слайд 11

Імпорт капіталу і кредитно-фінансові відносини наприкінці XX ст. розвиваються швидше, ніж

Імпорт капіталу і кредитно-фінансові відносини наприкінці XX ст. розвиваються швидше,

ніж торгівля товарами. Імпорт капіталу здійснюється удвох формах: міжнародні позики й кредити, прямі закордонні капіталовкладення, що їх здійснюють транснаціональні корпорації. На початку 90-х роках XX ст. сумарний обсяг прямих закордонних капіталовкладень перевищив 1 трлн доларів. У світі сформувалися три головні центри фінансово-кредитної діяльності: США, Західна Європа, Японія.
Слайд 12

Науково-технічні зв'язки — нова форма міжнародних економічних зв'язків, що здійснюються на

Науково-технічні зв'язки — нова форма міжнародних економічних зв'язків, що здійснюються на

комерційній і некомерційній основі та виявляються в обміні або купівлі-продажу науково-технічних знань, а також у розробленні спільних проектів.
Міжнародне співробітництво в сфері матеріального виробництва набуває дедалі більшого значення. Воно виявляється в таких формах: міжнародна спеціалізація та кооперація виробництва; спільне виробництво продукції на дво-, багатосторонній основі, коли окремі країни беруть участь у випуску тієї чи тієї продукції; праця у сфері капітального будівництва; організація спільних підприємств.
Слайд 13

Міжнародний туризм — одна з форм обміну послугами. Щорічно в туристичних

Міжнародний туризм — одна з форм обміну послугами. Щорічно в туристичних

поїздках бере участь 1/3 населення Землі.
Туризм. Розрізняють три види туризму: рекреаційний, науковий та діловий; на перший вид припадає 70 %. Основний потік туристів переміщується в межах розвинених країн. Для Іспанії та Австрії туризм — одна з основних експортних галузей, вона дає відповідно 30 і 80 % прибутків від експорту. Провідне місце туризм посідає в Італії, Франції, Греції, Швейцарії, Ізраїлі. В Україні переважає маршрутно-пізнавальний туризм.
Слайд 14

Організація спортивних турнірів і змагань також належить до однієї з форм

Організація спортивних турнірів і змагань також належить до однієї з

форм зовнішньоекономічної діяльності, бо об'єднує зусилля й фінанси багатьох країн-учасниць. Найбільш масштабними є літні та зимові Олімпійські ігри, чемпіонати світу та Європи з хокею, футболу, фігурного катання, шахів, тенісу, велоспорту тощо.
Слайд 15

Спільне підприємництво — вельми поширена форма зовнішньоекономічної діяльності. У світі —

Спільне підприємництво — вельми поширена форма зовнішньоекономічної діяльності. У світі

— десятки тисяч підприємств зі змішаним капіталом; в Україні зареєстровано понад тисячу. Окрім економічних вигоду вигляді отримання інвестицій або нових технологій, спільне підприємництво пом'якшує й політичні проблеми, бо країна, що вклала капітал в економіку іншої країни, зацікавлена в її сталості. Сфера діяльності спільних підприємств в Україні — торгівля, будівництво, туризм, посередницькі послуги, промислове виробництво.
Слайд 16

3. Основні види міжнародного туризму В основі туристичного буму, що охопив

3. Основні види міжнародного туризму

В основі туристичного буму, що охопив

світ, лежать такі причини: новий рівень розвитку продуктивних сил, пов'язаний з досягненнями науково-технічної революції; глобальний феномен урбанізації, який змушує жителів великих міст шукати відпочинку в інших країнах; швидкий розвиток автомобілізації та авіаційного транспорту, зростання якості та рівня життя населення; швидкий ріст культури, що посилює пізнавальні потреби людей. У 1994 р. число міжнародних туристів склало 528 млн. осіб проти 160 млн. 1970 p. Доходи від туризму зросли до 300 млрд. дол. США. Це більш як 7 % обсягу всього світового експорту і приблизно 30 % світового експорту послуг.
Слайд 17

Туризм прямо чи опосередковано забезпечує роботою понад 200 млн. осіб. До

Туризм прямо чи опосередковано забезпечує роботою понад 200 млн. осіб.

До індустрії туризму належать: підприємства, що надають послуги з розміщення туристів (готелі, мотелі, кемпінги, пансіонати та ін.); туристичні фірми; транспортні організації з перевезення туристів; інформаційні та рекламні служби; органи управління туризмом; підприємства з виробництва товарів туристичного сервісу; підприємства роздрібної торгівлі; видання туристичної літератури.
Слайд 18

Спеціалісти в галузі туризму вирізняють чотири його головні види: 1) рекреаційний,

Спеціалісти в галузі туризму вирізняють чотири його головні види: 1)

рекреаційний, або оздоровчий туризм, що застосовується для відпочинку й лікування; 2) екскурсійний туризм, що поєднує відпочинок із пізнавальними інтересами; 3) науковий туризм (6—7 % віл загального числа туристів); 4) діловий туризм (12—13 %). До особливих різновидів туризму відносять релігійне паломництво. За видами транспорту міжнародний туризм підрозділяється на автомобільний, авіаційний, залізничний, морський, річковий. Але переважна частина туристів користується автомобілями й літаками. Морський і річковий транспорт тепер обслуговують в основному круїзні маршрути.