Вплив військово-політичних конфліктів на розвиток туризму

Содержание

Слайд 2

У багатьох країнах туризм є однією з основ економіки і головним

У багатьох країнах туризм є однією з основ економіки і головним

джерелом надходжень у бюджет. Ці держави намагаються всебічно підтримувати дану галузь економіки та дбати про безпеку туристів. У свою чергу, напади на найбільш відвідувані туристичні об’єкти є хорошим способом донести послання терористів до засобів масової інформації, оскільки туризм орієнтований на широкі маси населення.
Географія тероризму стрімко розширюється і передбачити сьогодні, яка країна буде наступною в списку постраждалих, стає неможливо. Подібні події підривають популярність багатьох туристичних напрямків – в першу чергу падає популярність мусульманських країн.
Слайд 3

У світі є території, куди туристи можуть їздити лише з великою

У світі є території, куди туристи можуть їздити лише з великою

обережністю. Кількість країн, у яких зберігається складна політична обстановка, відбуваються військові або інші серйозні конфлікти є значною (табл. 1). Щорічно близько 30 держав вважаються несприятливими для туризму. Але оскільки динаміка змін постійна, а часом буває досить несподівана, урядові структури багатьох держав регулярно дають відповідні вказівки й офіційні рекомендації щодо поїздок своїх громадян в різні країни світу.
Бар’єри в міжнародному туризмі
Слайд 4

UNWTO виражає стурбованість щодо стану розвитку туризму деяких країн в умовах

UNWTO  виражає стурбованість щодо стану розвитку туризму деяких країн в умовах

політичної нестабільності, і як наслідок цього, посилення загрози особистої безпеки туристів. Експерти UNWTO виділили три види дестабілізації індустрії туризму через політичні причини, що становлять загрозу для особистої безпеки туристів.
По-перше, це глобальна тривала дестабілізація, спричинена воєнними діями або безперервними терористичними актами. Прикладами можуть слугувати такі території, як Ліван, Північна Ірландія, Шрі-Ланка, Уганда, Алжир, Афганістан, республіки колишньої Югославії, Ірак, Ізраїль. Військові конфлікти здатні в короткий час знищити розвинену індустрію туризму, як це відбулося в колишній Югославії та в Іраку. Цьому можуть сприяти й інші екстремальні обставини, такі, як ворожа пропаганда або короткочасна політична криза.
Слайд 5

По-друге, негативно впливає на розвиток туристичної та готельної індустрії постійна напруженість

По-друге, негативно впливає на розвиток туристичної та готельної індустрії постійна напруженість

і невизначеність у туристичних маршрутах. Сплески насильства, релігійного екстремізму, що проявилися в Єгипті, Індії, Ізраїлі, Ямайці, Кенії, Перу, ПАР, Філіппінах або Туреччині, здатні призвести до дестабілізації та перерозподілу туристичних потоків на користь більш спокійних країн.
І, по-третє, навіть одиничні випадки тероризму, короткочасні безладдя здатні призвести до дестабілізації туризму, як це мало місце під час неспокоїв у Китаї, Франції, Японії, Великобританії.
Слайд 6

Перше місце в світі у списку гарячих точок тероризму займає Ірак,

Перше місце в світі у списку гарячих точок тероризму займає Ірак,

де сталося втричі більше терористичних актів, ніж у Пакистані, який займає друге місце за кількістю терактів.
Небезпечними є Афганістан, Пакистан, Сомалі та Нігерія. Найдинамічніша економіка Африки у 2013 р. зіткнулася з величезною кількістю терористичних актів.
Лівія, Кенія і Єгипет є тими країнами, де зафіксовано значне збільшення терористичних ризиків. Ключові галузі промисловості, в тому числі туристична і нафтогазова, значно страждають від цих загроз. На туристичний сектор Єгипту припадає 11% ВВП країни, а падіння ввнаслідок революційних подій склало відразу 43%.
В Кенії після теракту в торговому центрі туристичний сектор відчув значне падіння, при тому, що на нього припадає 12% економіки країни .
Для повернення країн на колишні позиції на туристичному ринку уряди змушені були витрачати величезні кошти на рекламу і промоушн, ​​які, змогли вплинути на їх популярність. Схожі проблеми спостерігаються на Філіппінах, Індонезії і Росії (особливо Москві).
Слайд 7

Складна ситуація на Близькому Сході, в тому числі конфлікт між Ізраїлем

Складна ситуація на Близькому Сході, в тому числі конфлікт між Ізраїлем

і угрупованням «Хезболлах» в Лівані, має певний вплив на туристський потік в цей регіон. Міжнародний туризм зростає всупереч загрозам тероризму і збройних конфліктів. Загроза тероризму не в змозі відбити у людей «бажання до зміни місць».
У справжню «туристичну Мекку» перетворилася Африка. Приплив туристів на континент зріс за минулий період майже на 10%. Найбільш відвідуваними країнами є ПАР, Кенія, Мозамбік, Свазіленд і Сейшельські острови.
Незважаючи на реальну загрозу терактів на повітряному транспорті, кількість туристів, які обирають цей вид транспорту постійно зростає.
Слайд 8

Останнім часом російські туроператори скаржаться про значне скорочення потоку туристів до

Останнім часом російські туроператори скаржаться про значне скорочення потоку туристів до

Росії. Одна з головних причин – російсько-український конфлікт. За даними Союзу туристичної індустрії, з Європи та Америки в Росію туристи відмовляються їхати з ідейних мотивів, з інших країн – через побоювання за своє життя. В той же час, російські оператори стали відзначати часто вороже ставлення з боку своїх закордонних колег.
Слайд 9

Туристична індустрія порівняно неохоче робить заходи безпеки. Багато менеджерів вважають, що

Туристична індустрія порівняно неохоче робить заходи безпеки. Багато менеджерів вважають, що

такі заходи можуть відлякати не тільки терористів, але й охочих відправитися в подорожі. Туристи сьогодні настійно вимагають забезпечення їх безпеки добре навченими і озброєними професіоналами.
Зокрема, необхідно перебудувати систему безпеки готелів і мотелів. Адже найчастіше терористи діють не імпульсивно, а заздалегідь вивчивши всі підходи до обраних цілей і враховують слабкі сторони в їх охороні.
Причому безпека висувається на перше місце. Коштує вона дорого, тому що включає в себе найм і навчання спеціальних кадрів, а також додаткові кошти на нове обладнання, комп’ютерну техніку та її програмне забезпечення. Персоналу, що забезпечує безпеку туристів, потрібні навики щоб швидко пристосовуватися до постійно змінюваних умов.
Отже, у випадку серйозних військово-політичних загроз індустрія туризму не може існувати доти, поки не припиняться ці безладдя. Менш серйозні обставини політичного характеру спонукають уряди та керівників туристичної індустрії шукати вихід із кризи й формувати державні або міжнародні програми розвитку туризму.