Слайд 2

Introducere Pentru constelația cu același nume, vedeți Pești (constelație). Peștele este

Introducere

Pentru constelația cu același nume, vedeți Pești (constelație). Peștele este un

animal vertebrat, craniat, ce trăiește în mediu acvatic. El respiră oxigen dizolvat în apă. Se cunosc aproximativ 29000 de specii de pești. Știința ce se ocupă cu studiul peștilor se numește ihtiologie. Peștii sunt animalele cele mai puțin dezvoltate dintre craniate.
Слайд 3

Caracterele distinctive ale peștilor Habitat:, marini și de apă dulce Corpul,

Caracterele distinctive ale peștilor

Habitat:, marini și de apă dulce Corpul, de

obicei, turtit lateral. Mai rar fusiform (în formă de fus), aculeiform (în formă de fus subțire), serpentiform (cilindric și lung) Înotătoarele perechi au baze înguste Înotătoarea caudală:Homocercă (lobii înotătoarei caudale se prezintă la exterior egali și simetrici, în care coloana vertebrală nu mai pătrunde și se termină aproape de baza acestor lobi) Solzii:Ganoizi, cicloizi sau ctenoizi. Solzii placoizi nu se întâlnesc niciodată
Gura de obicei este situată terminal iar nările pe partea dorsală a capului Dinții se pot găsi pe toate oasele care delimitează cavitatea bucală și chiar pe osul entoglos. Ei fuzionează cu oasele dermice ale cavității bucale. Dinții nu iau naștere pe maxilarele primare. Ei sunt înlocuiți în mod repetat, dar dinții noi nu se mișcă continuu în sus.
Слайд 4

Spiraculul de obicei lipsește (se păstrează numai la formele inferioare). 5

Spiraculul de obicei lipsește (se păstrează numai la formele inferioare). 5

perechi de fante branhiale sunt acoperite de opercul. Mecanismul respirației constă din mai multe faze consecutive. În prima fază peștele inspiră apa prin gură, pereții cavității bucale și branhiile se bombează iar membrana branhiostegală, se alipește de corp, jucând rolul unei supape de închidere; în cavitatea branhială ia naștere astfel o presiune negativă, iar apa din gură intră în cavitatea branhială unde scaldă branhiile. În faza a doua, gura se închide, pereții cavității branhiale reEndoscheletul (scheletul intern): osos Centura scapulară și centura pelviană sunt formată din două piese (jumătăți) care nu se unesc. Centură scapulară se articulează cu craniul. Vezica cu aer:Majoritatea speciilor sunt prevăzute cu o vezică cu aer Glandele de eliminare a sării: Celulele regulatoare a sării sunt prezente în branhii.